Over inox
Roestvast of roestvast staal, ook rvs of inox genoemd, is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof.
Om van roestvast staal te kunnen spreken, is minimaal 11 tot 12% chroom en maximaal 1,2% koolstof nodig. Verder zijn in veel soorten roestvast staal ook elementen molybdeen, titanium, mangaan, stikstof en silicium aanwezig.  

Wat is het verschil tussen RVS304 en RVS316 ?      
RVS304 is de meest voorkomende materiaalsoort die gebruikt wordt als men spreekt over roestvast staal. RVS316 is een kwaliteit die beter bestand is tegen corrosie en milieu-invloeden en zal dus minder snel vatbaar zijn voor corrosie. De keuze tussen RVS304 en RVS316 wordt bepaald door de gebruikersomstandigheden.

Is RVS onderhoudsvrij ?
RVS heeft, net zoals alle andere materialen onderhoud nodig. Anderen zeggen dat RVS onderhoudsvrij is, wij zeggen dat RVS onderhoudsvriendelijk is.

Roest RVS ?
RVS roest niet uit zichzelf, RVS roest onder invloed van externe factoren. Enkele voorbeelden van externe vaak voorkomende factoren : schuren/krassen met een metalen voorwerp, invloed van zuren en zouten (zeelucht), blootstelling aan chloor(dampen), het inslaan van metalen slijpdeeltjes, zure regen, het neerslaan van minuscule metaalgensters door de nabijheid van een treinspoor of industrie.

Onderhoud RVS: 
Het regelmatig schoonmaken van roestvast staal is noodzakelijk om het oorspronkelijke uiterlijk van het oppervlak te herstellen, oppervlakte corrosie of vlugroest te voorkomen en om hygiƫnische redenen.

Onderhoudstips bij een normaal onderhoud:
* Roestvaststaal regelmatig reinigen. 
* Oppervlak eerst met zeepwater of met een zacht reinigingsmiddel schoonmaken. 
* Het reinigingsmiddel altijd grondig met proper water wegspoelen. 
* Opwrijven met een zachte doek of spons.

Bij agressieve omstandigheden zoals zee, zwembad of industriĆ«le omgevingen is het belangrijk regelmatig een reinigingsonderhoud uit te voeren om vlekken en verkleuring te voorkomen, welke niet te wijten zijn aan het roestvast staal maar aan verontreinigingen. Dit kan worden verholpen door gebruik te maken van en specifieke inox cleaner, speciale polijstmiddelen voor roestvast staal of een licht schurende tandpasta. 

Gebruik nooit:
* Schuurpoeders.
* Staalwol of staalborstel.
* Sterk schurende materialen.